GOSPODARSTWO

NIWELOWANIE ZANIECZYSZCZEŃ Z SIŁĄ MIKROBIOLOGII

Zaawansowana europejska technologia wykorzystała siły natury do całkowitego usunięcia zanieczyszczeń organicznych z Waszego otoczenia. Połączyliśmy niepatogenne bakterie z enzymami najnowszej generacji i z wyjątkowym preparatem myjącym, aby uzyskać najlepszy czyszczący produkt, gwarantujący uzyskanie najwyższej jakości czyszczenia na poziomie mikrobiologicznym.

Gdy nasz preparat zostaje użyty jako środek czyszczący to pozostawia biliony mikroskopijnych czyszczących bakterii w szparach i szczelinach, w których zalega brud. Po zakończeniu czyszczenia, bakterie nadal pracują, produkując odpowiedni, pod dane zanieczyszczenie, rodzaj enzymów. 

W ciągu kilku minut, enzymy zaczynają rozbijać związane łańcuchy małych cząsteczek brudu, oddzielając jedną od drugiej i od powierzchni. Dni, a nawet tygodnie później, te organizmy nadal pracują dla Ciebie. Tak długo jak wilgoć i źródło pożywienia są obecne, one będą kontynuować rozmnażanie się i pochłanianie tłuszczu, białka, skrobi, smarów i innych organicznych zanieczyszczeń.

Przez stopniowe zmniejszenie źródła pożywienia chorobotwórczych bakterii, ich proces rozwoju zostaje stopniowo zahamowany. Przy regularnym stosowaniu naszych środków, następuje eliminacja chorobotwórczych bakterii znacznie zmniejszając tym ryzyko infekcji.

MIKROBIOLOGICZNE CZYSZCZENIE

MIKROBIOLOGICZNE CZYSZCZENIE jest pierwszym całkowicie nowym systemem oferowanym do dogłębnego czyszczenia bez użycia środków żrących, agresywnej chemii i kosztownych nieekologicznych technologii.

Przykład działania w porach powierzchni (podłoga)

Zebrane w głębokich mikroporach podłogi chorobotwórcze bakterie powoli rosną i rozmnażają się. Myjąc konwencjonalnym uniwersalnym środkiem, większość warstwy brudu jest tylko rozciągana, a tłusta warstwa jest zaledwie wyrównana, co sprawa, że jest tylko mniej widoczna.

 

Najlepszy dezynfekujący preparat może zabić większość bakterii na powierzchni i tymczasowo stwarza przyjazne warunki dla wzrostu nowych patogenów. Wybielacz albo środek dezynfekujący nigdy nie docierają do bakterii schowanych głęboko, w mikroporach. Jesteśmy w  pułapce  niekończącego się cyklu mycia podłóg, które  nigdy nie dają się wyczyścić tradycyjnymi metodami.

Każdy z  milionów mikrobiologicznych organizmów zamyka cząsteczkę organicznego brudu. Po czym identyfikuje brud i produkuje enzymy, te reagują i rozbiją brud na małe kawałki, które mogą być pochłonięte przez bakterie. Jedyne produkty tej konsumpcji to tlen i dwutlenek węgla. Gdy raz mikrobiologiczny organizm przerobi brud na pokarm, to rośnie do dojrzałości i wtedy dzieli się na dwa organizmy. Proces ten jest powtarzany regularnie tak długo, jak źródło pożywienia (organiczny brud) i wilgoć są dostępne. Po 6 do 12 godzin, wszystkie mikrobiologiczne organizmy, pozostające na podłodze zamykają cząsteczki brudu i rozpoczynają tworzenie kolonii. W zależności od typu źródła pożywienia i ilości wilgoci, każda z tych kolonii może urosnąć do około miliona mikrobiologicznych organizmów. Bez zmartwień, nawet milion organizmów tej kolonii jest mniejszy od wielkości, która może zostać dostrzeżona przez ludzkie oko. W pierwszych dniach od zastosowania preparatu BAC, odnotujesz bardzo niewielkie zmiany. Podłoga będzie wyglądała prawie tak samo jak zawsze. Na drugi albo trzeci dzień, w zależności od temperatury, źródła pokarmu i wilgoci, kolonie będą pomyślnie założone i zaczynają pochłaniać trzy czterokrotnie więcej, w stosunku do swojej wagi, organicznego brudu w każdym dwudziestoczterogodzinnym okresie. Niektóre toksyczne chorobotwórcze bakterie zauważą stratę pokarmu i zaczną reagować przez zmniejszanie swojej aktywności i wycofywanie się do stanu, w którym już się nie rozmnażają. Naturalnie ilość cuchnących gazów produkowanych przez te bakterie zostanie zmniejszona. Podłoga nabierze innego wyglądu. Linie fugi nie będą tak ciemne jak były. Jeśli poprowadzisz palcem po kostce, nie będziesz czuł tego osadu, który był kilka dni temu. Będziesz czuł lepszą przyczepność, nawet, po rozlaniu wody na podłodze. Pod koniec pierwszego tygodnia nastąpią znaczące zmiany. W zależności od temperatury, źródła pokarmu i wilgoci, mikrobiologiczny system czyszczący będzie założony i będzie kontrolował najgłębsze pory powierzni .

Kolonie mikrobiologicznych dobrych organizmów będą rosły, w wymiarze mikroskopijnym do ogromnych proporcji Chorobotwórcze bakterie wycofają się , będą nieaktywne i nie będą rozmnażały się Twoja podłoga będzie uwolniona od brudu i bakterii. Nawet ukryte obszary trudno dostępnych miejsc staną się czystsze w wyniku rozprowadzania roztworu

Gdy dochodzi do kontaktu naszego preparatu z zanieczyszczeniem, dogłębne czyszczenie zaczyna się już przed mechanicznym czyszczeniem  Kiedy usuwasz wierzchnią warstwę brudu z podłogi, mikrobiologiczne organizmy pracują pod powierzchnią przetwarzając organiczny brud, przenikający w głąb podłoża.

 

PROBLEM OPORNOŚCI BAKTERII

Z początku wydawało się, że detergenty i środki dezynfekujące działają skutecznie, i z powodzeniem można nimi usuwać zabrudzenia i pozbywać się mikroorganizmów. Jednak, z uwagi na bardzo długą obecność na Ziemi, mikroorganizmy nauczyły się adaptować do zmiennych i trudnych warunków.

Po kilku dekadach od wynalezienia środków dezynfekujących, mikroorganizmy znalazły sposób na obejście kierowanego w ich stronę zagrożenia i wykształciły tzw. oporność. Innymi słowy, mikroorganizmy nauczyły się, jak przetrwać atak dezynfektantów i pozostać przy życiu. Dlatego dziś skuteczność dezynfekcji jest znacznie mniejsza niż przed laty.

Inny, nie mniej ważny problem ze środkami chemicznymi, dotyczy skuteczności ich działania. Działanie środków chemicznych zmusza mikroorganizmy do tworzenia coraz trwalszych struktur ochronnych – biofilmów. Struktury biofilmu utrzymują brud (pokarm mikroorganizmów) na tyle mocno, że nie da się go skutecznie usunąć tradycyjnymi środkami czyszczącymi (detergentem, mydłem).

PARADOKS DEZYNFEKCJI

Jednak największym zagrożeniem powstającym na skutek stosowania środków chemicznych i dezynfekujących jest wpływ tych środków na mikrobiologiczną równowagę środowiska, a konkretnie na tworzenie się niezdrowej mikroflory.

Co dzieje się, gdy czyścimy chemicznie i dezynfekujemy?

Po raz kolejny weźmy za przykład powierzchnię, na której mamy odpowiednią ilość miejsca, pokarmu i wilgoci dla rozwoju maksymalnie 100 mikroorganizmów. Krótko po wykonaniu dezynfekcji, liczba mikroorganizmów na powierzchni gwałtownie spada.
Z uwagi na oporność, część mikroorganizmów przeżyła atak środków dezynfekujących. Jako, że dezynfekcja działa tylko chwilę, ocalałe osobniki momentalnie powracają do fazy ponownego rozwoju. Służy temu ogromna ilość wolnych miejsc (powstałych na skutek zabicia mikroorganizmów), duża ilość dostępnego pokarmu (martwe mikroorganizmy stanowią pokarm dla innych mikroorganizmów) oraz wilgoci (dostarczonej wraz ze środkiem dezynfekującym).

Dzięki wykształconej oporności, szkodliwe bakterie potrafią przetrwać dezynfekcję i w krótkim czasie ponowić rozwój. W rezultacie, każda dezynfekcja prowadzi do utworzenia społeczności mikrobiologicznej, w której jest coraz więcej zarazków.
Im częściej dezynfekujemy powierzchnię, tym więcej pojawia się na niej szkodliwych mikrobów. Jest to paradoks dezynfekcji.

DLATEGO PROPONUJEMY DEZYNFEKCJĘ Z UDZIAŁEM PROBIOTYCZNYCH BAKTERII W CELU ZAPOBIEGANIA I LECZENIA CHORÓB BYDŁA I TRZODY CHLEWNEJ.

PODSUMOWANIE. JAKIE SĄ KORZYŚCI?

Najważniejsze korzyści wynikające ze stosowania probiotycznych środków czystości zostały dokładnie opisane powyżej, a ich wspólnym mianownikiem jest zdrowa i bezpieczna mikroflora, utrzymująca się tak długo, jak długo stosowane jest czyszczenie probiotyczne. Z uwagi na innowacyjny charakter opisanej tu technologii, często spotykamy się z następującymi pytaniami:

Czy szkodliwe bakterie mogą wykształcić oporność w stosunku do probiotyków?

Nie, mikroorganizmy nie wykształcają oporności w stosunku do innych mikroorganizmów, a jedynie na działanie środków chemicznych. Probiotyczne środki czystości nie zawierają chemicznych substancji biobójczych, w związku z czym nie występuje problem oporności.

Czy probiotyki są bezpieczne?

Zdecydowanie tak. Probiotyki wykorzystywane w preparatach spełniają wszelkie międzynarodowe standardy bezpieczeństwa.

Dlaczego nie zaprzestać sprzątania, aby utrzymać naturalną mikroflorę?

W miejscach, gdzie przebywają ludzie i zwierzęta szybko gromadzi się brud, który dodatkowo obciąża środowisko mikrobiologiczne. Należy sprzątać, aby utrzymać odpowiednie warunki życia, i lepiej robić to z pomocą preparatów probiotycznych, niż chemicznych.

Czy czyszczenie probiotyczne wymaga dużo pracy?

Nie więcej niż tradycyjne sprzątanie. Probiotyczne środki czyszczące używa się tak samo jak tradycyjnych produktów, co najmniej dwa razy w tygodniu, w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów.

Poza korzyściami dotyczącymi aspektów mikrobiologicznych, probiotyczne środki czystości dają dodatkowe korzyści w postaci:

Głębokie czyszczenie

Probiotyki usuwają brud i biofilm z głębokich warstw i szczelin podłoża.

Kontrola brzydkich zapachów

Odór wytwarzany jest najczęściej przez niepożądane bakterie, które zastępujemy nie powodującymi odoru probiotykami.

Bezpieczeństwa stosowania

W przeciwieństwie do wielu środków chemicznych i dezynfekujących, produkty probiotyczne są całkowicie bezpieczne w użyciu.

Korzyści dla środowiska

Poza tym, że probiotyki są w 100% naturalne, to dodatkowo aktywnie wspierają proces oczyszczania wód. Są więc nie tylko przyjazne dla środowiska ale i korzystne dla jego odnowy.

Tworząc linie probiotycznych środków czystości, zapoczątkowaliśmy rewolucję w zakresie czyszczenia i znalazła realne rozwiązanie problemu z opornością mikroorganizmów. Znakomite wyniki czyszczenia, bezpieczeństwo stosowania oraz korzyści dla środowiska naturalnego, zapewniają zrównoważoną sanityzację, której wszyscy dziś potrzebujemy.

W najbliższych latach technologia probiotyczna będzie wkraczać w nowe sektory gospodarki, dzięki czemu możliwe będzie budowanie zrównoważonej przyszłości.

CHĘTNYCH NA PREPARAT ZAPRASZAM DO KONTAKTU.